Romanian and Austrian life worlds in rural area – proiect co-finantat de AFCN – Administratia Fondului Cultural National

Romanian and Austrian life worlds in rural area - proiect co-finantat de AFCN - Administratia Fondului Cultural National

Proiectul presupune o abordare inedita pentru comuna Victoria si pentru comuna Neuhaus (Austria) in ceea ce priveste cultura si educatia prin cultura in domeniul artelor vizuale. Astfel, prin proiect se va realiza o selectie a cate 5 artisti din fiecare tara (Romania si Austria), selectie care va fi efectuata de catre 4 experti evaluatori, cate 2 in fiecare tara.

Apelul de selectie se va promova astfel incat sa se inscrie suficienti candidati pentru a se desfasura o procedura de selectie. Persoanele interesate sa participe vor depune portofoliul de minum 5 lucrari si o scrisoare de intentie. Expertii vor evalua portofoliile dupa criterii obiective si artistice, iar la cererea expertilor se va organiza si o sesiune de interviuri cu o parte din candidati. In evaluarea portofoliilor se va tine cont si de diversitatea artelor vizuale, astfel incat artistii selectati sa provina din domenii diferite (pictura, sculptura, arta stradala, etc.).

Dupa ce artistii vor fi selectati, se va proceda la selectarea altor 20 de tineri din comuna Victoria, pentru a participa la o sesiune de instruire si un atelier de creatie. Aceasta activitate se va desfasura doar pe teritoriul Comunei Victoria, nu si in Neuhaus.

Fiecare artist va preda, timp de 2 zile, notiuni de baza, in artele vizuale si specific in domeniul in care fiecare artist activeaza. Concret, cei 20 de tineri vor fi impartiti in 5 echipe, fiecare echipa avand ca mentor unul dintre artisti. Dupa cele doua zile de instruire, cei 20 de tineri vor fi participanti la un atelier de creatie care va dura 5 zile. In tot acest timp, artistii si expertii evaluatori vor monitoriza lucrarile efectuate. Dupa ce atelierul se va termina si lucrarile tinerilor vor fi finalizate, va urma un vernisaj, insotit de o expozitie in Comuna Victoria. Aceasta expozitie are rolul de a promova lucrarile tinerilor si de a descoperi tineri artisti. Pe parcursul celor doua zile, publicul va putea evalua fiecare lucrare in parte, acordand note de la 1 la 10. In paralel, expertii evaluatori vor acorda note fiecarei lucrari. La finalul expozitiei, se va face media fiecarei lucrari, ponderea fiind urmatoarea: 75% media acordata de catre expertii evaluatori si 25%, media acordata de catre public.

In ordine descrescatoare, primele 2 lucrari cu notele cele mai mari vor fi selectate pentru ca autorul sa participe la atelierul de creatie din Neuhaus.

La evenimentul din Neuhaus se vor deplasa cei 5 artisti din Romania, 2 membri ai echipei de proiect, cei 2 tineri selectati in urma expozitiei din Victoria, si cei 2 experti evaluatori.

La atelierul de creatie din Neuhaus vor participa cei 5 artisti selectati din Romania, cei 2 tineri selectati in urma expozitiei din Victoria si cei 5 artisti selectati din Austria.

In Neuhaus, va avea loc o conferinta in prima zi, apoi urmatoarele 3 zile vor fi dedicate atelierului de creatie intr-un spatiu neconventional. Dupa ce atelierul se va termina, va urma un vernisaj insotit de o expozitie care va dura 3 saptamani. Ulterior, lucrarile vor fi trimise in Romania, unde va avea loc un alt vernisaj si lucrarile vor ramane expuse timp de 2 saptamani.

La terminarea proiectului, lucrarile vor fi inapoiate apartinatorilor.

“Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finatarii.”